Trasee periurbane ciclo-turistice și de drumeții

De ce sunt importante aceste trasee pentru comunitate

Dorința de a avea o viață sănătoasă și echilibrată este un deziderat universal, care transcede barierele culturale și geografice. Promovarea traseelor periurbane ciclo-turistice și de drumeții are la bază numeroase beneficii, atât la nivel individual, cât și la nivel colectiv.

Imagine ce ilustrează rețeaua naționala de trasee turistice si le diferențiază cromatic in funcție de gradul de dificultate. Sursa: map.geo.admin.ch

Beneficii la nivel individual

Financiare: Practicarea activităților de drumeții și ciclism în aer liber poate reduce costurile asociate cu alte forme de divertisment sau activități recreative.

 • Fizice: Activitatea fizică regulată contribuie la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare, controlul greutății corporale și reducerea riscului de afecțiuni cronice.
 • Sociale: Drumețiile și ciclismul reprezintă o modalitate excelentă de a socializa și de a construi relații interpersonale, fie că este vorba de familie, prieteni sau comunitate.

Traseu in Arosa recomandat familiilor cu copii, cărucioare sau persoanelor cu dizabilități. Sursa: https://images.schweizmobil.ch/

Teren de joacă sponsorizat de Nivea cu zonă de grătar pe traseul veverițelor din Arosa, traseu accesibil inclusiv părinților cu copii mici in cărucioare. Sursa: https://www.chur.graubuenden.ch/

Beneficii la nivel colectiv

 • Economice: O populație sănătoasă înseamnă costuri mai reduse pentru sistemul de sănătate și asigurătorii de sănătate, iar oamenii activi sunt mai productivi și mai puțin predispuși la absenteismul la locul de muncă.
 • Calitatea vieții: Existenta traseelor de drumeții și ciclism contribuie la îmbunătățirea calității vieții în comunități, oferind oportunități de recreere și relaxare în natură.
 • Promovarea acestor trasee este esențială pentru a construi o societate mai sănătoasă, mai fericită și mai productivă, ceea ce poate spori încrederea în administrație și poate face locurile mai atractive pentru rezidenți, educație și afaceri.

Imagine de pe Via Francigena. Sursa: www.travelemiliaromagna.it/cammini-emilia-romagna

Cum formăm și contribuim la dezvoltarea unei culturi a drumețiilor

Pentru a dezvolta și promova traseele periurbane ciclo-turistice și de drumeții, este necesară o abordare holistică și implicarea atât a administrației publice, cât și a sectorului privat și a organizațiilor non-guvernamentale.

 • Dezvoltarea unei culturi a drumețiilor: Educarea începe de la o vârstă fragedă, prin introducerea activităților de drumeții și ciclism în programele școlare și prin organizarea de activități de grup.
 • Sustinere legislativa: Adoptarea unor politici și reglementări care promovează dezvoltarea și utilizarea traseelor ciclo-turistice și de drumeții înseamnă un angajament clar din partea autorităților.
 • Colaborare între sectoare: Administrațiile locale și regionale, organizațiile non-guvernamentale și sectorul privat ar trebui să colaboreze în dezvoltarea, operarea și mentenanța traseelor, inclusiv în asigurarea finanțării necesare.

Imagine ce ilustrează un muncitor municipal ce pictează un marcaj în Val Lumnezia. Sursa: https://www.swissinfo.ch/eng/society/hiking-switzerland/45239794. Imagine: Gian Ehrenzeller

Care sunt elementele și caracteristicile de care avem nevoie?

 • Oferta bogată și variată de trasee: Traseele de drumeții și ciclism ar trebui să ofere o gamă diversificată de opțiuni care să se adreseze diferitelor categorii de utilizatori, de la începători la avansați.
 • Sistem de informare pentru planificarea drumețiilor: Este esențial să existe un sistem eficient de informare pentru planificarea excursiilor, care să ofere informații precise despre dificultatea traseelor, punctele de interes și facilitățile disponibile. Totodata din ce în ce mai multe tari și organizații de profit pun la dispoziția utilizatorilor hărți în format digital ușor accesibile de pe telefon cu ajutorul cărora poți urmării în timp real poziția pe harta.
 • Sistem de marcare: Pentru a asigura o experiență plăcută și sigură, traseele trebuie să fie bine marcate și semnalizate, pentru a ghida utilizatorii și a evita pierderea sau rătăcirea. Aceste marcaje trebuie în mod constant întreținute sarcina ce revine atât autorităților cât și diferitelor organizații de profil sau a comunităților locale.

În concluzie, promovarea traseelor periurbane ciclo-turistice și de drumeții este un aspect de interes public major, care poate aduce beneficii semnificative atât la nivel individual, cât și colectiv. Prin implicarea activă a administrațiilor locale și regionale, a organizațiilor neguvernamentale și a sectorului privat, putem contribui la crearea unui mediu mai sănătos și mai echilibrat pentru toți locuitorii.

 

Surse info:

https://www.swisstopo.admin.ch/it/carte-dati-online/carte-geodati-online/visualizzatore.html

https://www.schweizer-wanderwege.ch/de/wandervorschlaege/

https://www.sac-cas.ch/en/huts-and-tours/sac-route-portal/

https://www.chur.graubuenden.ch/de/aktivitaeten/sommer/wandern

https://schweizmobil.ch/de/wanderland/hindernisfreie-wege

https://www.kinderwanderwege.ch

https://www.swissinfo.ch/eng/society/hiking-switzerland/45239794

https://theswisstimes.ch/a-guide-to-switzerlands-hiking-culture/

https://www.travelemiliaromagna.it/cammini-emilia-romagna/

https://ritaglidiviaggio.it/2020/06/01/passeggiate-facili-in-friuli-venezia-giulia/

Surse foto:

map.geo.admin.ch

www.swissinfo.ch

www.chur.graubuenden.ch

www.images.schweizmobil.ch

www.travelemiliaromagna.it

www.ritaglidiviaggio.it