Trasee ciclo-turistice și de drumeții periurbane

În data de 2 septembrie 2023, în cadrul frumosului eveniment “Flori pe scări” a avut loc a V-a agora în care s-au discutat beneficiile traseelor ecoturistice aflate în zone periurbane.

Invitații acestei ediții au fost:

  • Monika Tompos – membră a echipei care a dezvoltat traseele de drumeție în perioada 2021 – 2022 în cadrul programului  Anii Drumeției și președinta Asociației Develop, Head of Brand al Fabrica de Poteci, firma contractată de Primăria Municipiului Sibiu pentru a evalua și identifica posibilități de amenajare a potecilor tematice destinate plimbărilor și ciclismului în pădurea Gușteriței;
  • Adela Dadu – ghid experimentat în ecoturism, ghid Anii Drumeției, parte din echipa Transylvania Guide Sibiu. Cu o abordare integrată a elementelor de mediu, a patrimoniului construit și a particularităților de cultură locală, Adela organizează vizite culturale și tematice, drumetii montane și colinare, activități tematice în aer liber (mindful tours, wildlife watching), vizite culinare și drumeții cu degustări, în Sibiu și Colinele Transilvaniei;
  • Emanuel Lazăr – ecolog cu experiență în evaluarea planurilor de management ale ariilor protejate, manager de proiecte de dezvoltare locală, reprezentant al Primăriei Municipiului Sibiu în calitate de șef al Serviciului strategii, dezvoltare durabilă și marketing.

În cadrul acestei întâlniri tip Agora organizată de For Sibiu în timpul evenimentului Flori pe Scări din Piața Aurarilor, invitații au oferit o perspectivă captivantă asupra rolului traseelor ecoturistice  adiacente comunităților urbane și beneficiile aduse acestora.

Aceștia au evidențiat importanța traseelor tematice în promovarea recreerii și a conectării cu natura. Aceste trasee nu numai că îmbunătățesc calitatea vieții locuitorilor, dar și contribuie la consolidarea coeziunii sociale prin crearea unor spații propice interacțiunilor comunitare.

Fiecare invitat a împărtășit exemple concrete de proiecte dezvoltate și implementate cu succes, evidențiind procesele de proiectare eficiente și modul în care aceste inițiative au atins obiectivele stabilite.

De asemena s-a discutat importanța incluziunii sociale precum si a metodelor prin care aceste trasee pot fi făcute accesibile unei categorii cat mai largi de beneficiari, fără a afecta însa caracterul lor natural.

Procesul de luare a deciziilor a fost analizat în lumina integrării stării de bine și a perspectivelor holistice. Discuțiile au evidențiat modul în care valorile societății civile pot influența deciziile și pot aduce beneficii durabile.

Vorbitorii au împărtășit atât succesele, cât și provocările întâlnite în implementarea proiectelor. Adela Dadu a adus în discuție experiența turiștilor, oferind o perspectivă asupra aspectelor pozitive și a zonelor care necesită îmbunătățiri.

Prezentarea beneficiilor aduse comunităților locale a inclus îmbunătățirea calității vieții, dezvoltarea economică și conservarea tradițiilor locale. Traseele tematice au devenit un motor pentru atragerea de turiști și promovarea unor resurse locale bogate.

Pe baza experiențelor trecute, vorbitorii au oferit recomandări pentru viitor, evidențiind importanța colaborării continue între comunitate și autorități, precum și utilizarea feedback-ului pentru optimizarea proiectelor ulterioare.

Întâlnirea a oferit o viziune complexă asupra modului în care traseele tematice pot contribui la dezvoltarea durabilă a comunităților urbane, evidențiind faptul că acestea nu sunt doar poteci, ci adevărate artere care alimentează vitalitatea și coeziunea socială.