Traseele din Friuli-Venezia Giulia

Friuli Venezia Giulia este o regiune perfectă pentru experiențe în natură și, ceea ce este și mai important, este posibil să găsiți excursii și trasee potrivite pentru toată lumea, chiar și pentru cei care nu sunt în formă, pentru cei care merg cu copii mici și pentru cei care nu se pot descrie ca fiind atleți. Toate acestea fără a limita contactul cu natura, care în această regiune se găsește aproape peste tot și, mai ales, la foarte scurtă distanță de centrele urbane.

Friuli Venezia Giulia are norocul de a avea încă multe spații verzi, unele sălbatice, altele valorificate și adaptate nevoilor omului, fără a pierde însă posibilitatea de a admira flora și fauna.

Vom prezenta pe scurt doua din aceste trasee ce străbat localitari din regiunea Friuli Venezia Giulia

Trasee în Parcul Risorgive di Codroipo

Inaugurată în 1983, oaza naturală din Codroipo găzduiește poteci, drumuri de țară, poduri mici și zone de odihnă cu mese și bănci de lemn care oferă posibilitatea de a te relaxa în natură. Parcul Risorgive își propune să protejeze și să valorifice zona umedă care își are originea în această zonă vastă de aproximativ 45 de hectare, bogată în ape de izvor și cursuri de apă. Potecile pietonale sunt numeroase și sunt marcate cu plăcuțele care indică zona în ansamblul său și permit o buna orientare.

De la cratere și fântâni, apele se adună în canale bogate, fiecare identificate cu numele local friulan (Aghe reâl, blancje, lusint e nere) și contribuie la formarea celui mai mare râu de izvor, Stella, care capătă consistență în apropierea localității Sterpo și se varsă printre stufărișurile lagunei Marano.Caracteristica izvoarelor este apa care curge în subteran, găsește straturi de pământ impermeabil și apoi reizbucnește formând lacuri, iazuri, cratere, pâraie sau chiar râuri, cum este cazul râului Stella.

În Friuli, zona izvoarelor este vastă și astăzi se concentrează mai ales în comunele din Friuliul Central al Codroipoului, Bertiolo, Talmassons, Castions di Strada, Gonars și Porpetto.

Traseul Viilor Înalte

Traseul Viilor Înalte este o rută care serpuieste printre vie și păduri în Collio friulian, una dintre cele mai pitorești zone din Friuli, unde se găsesc unele dintre cele mai interesante crame din această regiune. Comunele implicate sunt cele din Capriva del Friuli și Cormons, unde se pot admira extinderi sugestive de vii, cu peisaje care își schimbă culoarea în funcție de sezon.

Acest traseu leagă Castelul Spessa din Capriva del Friuli de domeniul La Subida din Cormons, dar se pot face devieri bine semnalizate la diversele intersecții ale traseului, de exemplu către viile din Pradis și Russiz sau câmpia Preval.

Plecând de la Castelul Spessa, prima parte a traseului duce, printr-o urcare ușoară, să admire întinderile de vii și terenurile de golf ale proprietăților din această zonă, unul dintre cele mai frumoase și mai sugestive peisaje din întregul Collio friulian. Traseul intră apoi într-o pădure parfumată și luxuriantă care permite să te cufunzi în natură și să continui plimbarea la umbra. Din când în când, de-a lungul traseului, se deschide încă o pajiște cultivată cu viță de vie sau dai de vreun conac vechi părăsit de mult. Traseul se încheie cu o coborâre abruptă în care se zăresc gardurile manejului La Subida.

Traseul este pietruit și poate fi parcurs pe jos, cu bicicleta de munte sau călare, este potrivit pentru toți, deoarece denivelarea este cu adevărat minimă și constă doar în câteva urcușuri scurte. Indiferent pe unde decideți să-l parcurgeți, trebuie să vă întoarceți și să parcurgeți același traseu în sens invers. De-a lungul traseului există câteva bănci pentru odihnă sau pentru a lua o gustare.

 

Surse info & foto:

www.ritaglidiviaggio.it