Traseele de pelerinaj antice din Emilia-Romagna

Emilia-Romagna a fost întotdeauna o țară de trecere. Poziționată orizontal în cizmă, a fost o oprire obligatorie pentru călători, mărfuri și pelerini care se îndreptau către cele mai diverse regiuni din Europa și din bazinul mediteranean. Dar Emilia-Romagna este și o regiune bogată în vechi mărturii de credință încorporate în cultura sa, în locurile de rugăciune și în căile care cândva străbăteau între abații și mănăstiri, între catedrale și vechi locuri de cult. Pentru pelerini, toate aceste itinerarii erau surse de siguranță, deoarece treceau prin locuri pure, spirituale, reprezentând în același timp semnul culturii primirii prin numeroasele stații de odihnă de-a lungul văilor Apeninilor.

Astăzi, toate aceste trasee sunt căi pe o hartă care conduc spre sufletul lent al teritoriului, destinații de turism natural și religios în jurul cărora se învârt lumi asociate artei, experienței sustenabile și tradiției unei părți a Emilia-Romagna încă de descoperit. Emilia-Romagna oferă astăzi posibilitatea de a parcurge 14 dintre aceste vechi căi de pelerinaj pe trasee pietonale și cicloturistice, caracterizate printr-o puternică valoare spirituală, istorică și naturalistică și care se încadrează în destinațiile turismului religios-cultural. Aceste căi, toate cartografiate și în mare parte semnalizate cu indicații specifice, includ: Via Francigena, recunoscută astăzi de Consiliul Europei ca itinerariu cultural; Via Romea Germanica, Via Romea Nonantolana și Romea Longobarda, vechi itinerarii europene de pelerinaj către Roma; Via degli Abati, care retrasează traseele urmate de abate pentru a traversa Apeninii; Cammino di Sant’Antonio, Cammino di Assisi, Cammino di San Vicinio, Cammino di San Francesco, legate de locurile caracterizate de viața lui San Francesco și Sant’Antonio; Via degli Dei, care leagă Bologna de Florența; Sentiero di Matilde di Canossa, care unește Apeninii reggiani cu Toscana; Piccola Cassia, unul dintre numeroasele trasee care duceau la Roma și se conectează cu Via Francigena; Via di Linari, în teritoriul parmezan; Cammino di Dante, care leagă Ravenna de Florența.

Vom prezenta succint câteva dintre aceste trasee pentru a scoate mai bine în evidenta puternica valoare spirituală și istorică a acestor trasee.

Via Romea Germanica Imperiale

Lungime traseu în Emilia-Romagna: 160 km

Via Romea Germanica Imperiale este o călătorie care leagă orașul Trento de Arezzo și face parte din vechiul sistem de drumuri germanice care duceau către Roma. A fost un itinerar frecventat de-a lungul secolelor pentru nevoi militare, religioase și comerciale, deoarece facilita legătura între trecătorile alpine, trecătorile Apeninului și sudul peninsulei italiene. Rețeaua de drumuri nord-sud pe care se bazează traseul său a fost întotdeauna o rută importantă de comunicare între Europa și Mediterana și a fost folosită în ambele direcții încă din timpurile celtice, etrusce și apoi romane. De-a lungul Evului Mediu, această direcție a fost ruta principală prin care longobarzii, francii și germanicii au ajuns în Italia. Începând cu secolul al XVIII-lea, a devenit cea mai importantă rută de legătură între Italia și Europa, datorită și construcției autostrăzii Abetone-Brennero, care urmează în mare parte traseul său.

Astăzi, Via Romea Germanica Imperiale permite traversarea unui peisaj extrem de variat, care se întinde de la văile alpine la munții Apeninului tosco-emilian, permițând vizitarea orașului Modena împreună cu satele montane mici din Apenini, locuri privilegiate ale producției multor produse regionale DOP și IGP.

Via Francigena

Lungime traseu în Emilia-Romagna: 143 km

Via Francigena este un lung itinerariu european care, pornind de la Canterbury, ajunge la mormântul Sfântului Petru din Roma, traversând 4 țări și treisprezece regiuni europene. Această rută a apărut ca un detaliat jurnal de călătorie din secolul al X-lea d.Hr. redactat de episcopul Sigerico și, ca toate marile artere de comunicare, a fost martora unui flux constant de pelerini de-a lungul secolelor, fapt care a transformat-o într-un loc privilegiat de comunicare între diferitele culturi europene, precum și în forjă culturală, artistică și economică a Europei moderne.

În segmentul emiliano-romagnol, Via Francigena străbate câteva sate istorice de mare valoare istorică și spirituală, cum ar fi Berceto.

Drumul lânii și al mătăsii

Lungime traseu în Emilia-Romagna: 69 km

Acest vechi traseu leagă Bologna și Prato, două orașe bogate în istorie care au prosperat de-a lungul secolelor datorită lucrărilor lor de exploatare a resurselor fluviale. Cu ecluza sa pe râul Reno și canalele, Bologna a fost cunoscută timp de secole ca capitala mătăsii, în timp ce Prato era cunoscută drept orașul vechiului baraj, al canalelor și morilor de la Cavalciotto, precum și pentru tradiția sa în prelucrarea lânii.

 

Surse info & foto:

www.travelemiliaromagna.it