Parcurile din Londra, Marea Britanie

Londra găzduiește numeroase spații verzi de dimensiuni reduse, oferind comunității rezidente și nerezidente oaze de calm în metropola aglomerată.  Membrii comunității se pot organiza în vederea desfășurării de evenimente sau pot închiria pentru perioade determinate întregul parc.  Un eveniment mic poate fi orice eveniment cu mai puțin de 500 de participanți, inclusiv spectacole, producții de teatru și recitaluri de poezie, plimbări ghidate și evenimente comunitare care implică locanici, sărbători și alte evenimente tematice. Aceste organizări se desfășoară prin achitarea unei taxe de înscriere către municipalitate și variază în funcție de tip, natură și dimensiune. De asemenea, este necesară achitarea unui depozit rambursabil pentru acoperirea costurilor unor eventuale daune.

SEETHING LANE GARDEN

Londra, Anglia

Un exemplu de pocket park în Londra este Seething Garden Lane, recent construit, înlocuind stilul clasic al grădinii anterioare cu unul modern, o grădină luxuriantă deschisă care găzduiește dedesubt o parcare subterană. Parcul reflectă istoria culturală a locului, denumirea fiind aleasă după numele unei piețe de porumb din apropiere. Pavelele sculptate care se regăsesc prin grădină prezintă gravuri cu imagini relevante despre Marele Incendiu al Londrei și diaristul Samuel Pepys care a trăit în imediata apropiere și a lucrat la Oficiul Marinei, clădire care se afla cândva pe același sit.

Sursa:  https://www.ianvisits.co.uk/articles/londons-pocket-parks-seething-lane-garden-ec3-24148/

DISTAFF LANE GARDEN

Londra, Anglia

Cu puțin timp înainte de pandemie, Londra a inaugurat un nou parc de buzunar pe o stradă lăturalnică, în apropierea Catedralei Sf. Paul. Parcul a fost construit pe situl unui fost parc pentru mașini. Arborii din parc se compun din mai multe specii de mesteacăn, iar scoarța lor albă cotrastează minunat cu verdele și cu fațadele clădirilor. Sub coroanele arborilor, a fost plantat un amestec de plante perene și ierburi ornamentale, rezistente la secetă. Trama aleilor se compune dintr-o serie de poteci care se întâlnesc și creează spații intime și deschise. În spatele grădinii a fost amenajată o instalație de apă care curge pe un zid de piatră. Atmosfera parcului este aerisită, chiar dacă într-o proporție ridicată este acoperită cu plante, devenind o poiană ascunsă care așteaptă să fie descoperită.

Sursa: https://www.ianvisits.co.uk/articles/londons-pocket-parks-distaff-lane-garden-ec4-55761/

ALFRED PLACE GARDENS

Londra, Anglia

Un fost drum utilizat în principal pentru parcare și livrări reprezintă astăzi un parc liniar de buzunar din centrul Londrei. Aproximativ jumătate din lățimea drumului a fost preluată de o serie de zone plantate, de la mini peluze la zone de joacă, până la paturi de flori. În jurul lor sunt amenajate numeroase bănci pentru ședere. Noul parc a fost proiectat în jurul unui aliniament de arbori bătrâni care erau deja pe amplasament, asigurând umbră și răcoare. Pavajul alcătuit din pietre cu diferite culori pastelate este utilizat pentru delimitarea zonelor plantate și urmează linii ondulate care creează efecte de valuri, stârnind, în acest fel, un mai mare interes vizual.

Cealaltă jumătate din lățimea străzii este încă inaccesibilă pentru vehicule rutiere, dar, deoarece drumul a fost placat cu elemente minerale de culoare crem, acesta se prezintă ca o potecă pietonală. Utilizarea pavajelor de culoare mai deschisă luminează parcul, eliminând covorul de asfalt negru care domina zona anterior.

Sursa: https://www.ianvisits.co.uk/articles/londons-pocket-parks-alfred-place-gardens-wc1-54020/