La Petite Ceinture, Paris, Franța

La Petite Ceinture (Mica Centură) este o linie de cale ferată circulară înființată la mijlocul secolului al XIX-lea. Născută pentru a conecta cele cinci stații principale ale orașului, a devenit un simbol al redresării și bunăstării pentru economia acelor ani. Se întinde pe o lungime de 32 km, ajungând în anii 1900 la 30 de stații și 39 de milioane de utilizatori. Odată cu extinderea rețelei feroviare metropolitane (La Grande Ceinture), declinul său a fost ireversibil, cu închiderea definitivă și abandonarea sa în 1934. Există anumite sectoare care au rămas inaccesibile publicului, fiind și astăzi destinate circulației trenurilor dar în majoritatea zonelor dezafectate s-a dezvoltat o biodiversitate impesionantă.

Începând cu anul 2006, Municipiul Paris și SNCF s-au angajat să reabiliteze și să deschidă publicului tronsoane ale fostei linii de cale ferată. Până în prezent, au fost deschise publicului 10 segmente și urmează să se amenajeze pentru a fi deschise publicului încă 8 tronsoane.

  • Promenada Bercy-Chareton (12e); 10.000 m² – lucrările se vor demara la sfârșitul anului 2023 cu termen de finalizare până la începutul lui 2025.
  • Scara Daumesnil (12e); 100 m² – în execuție; lucrările se finalizează în primăvara anului 2024.
  • Promenada Brassens (15e); o primă fază va include o secțiune până la rue Brançion (11.400 m²) și tunelul (2.750 m²) – în construcție în 2025 și 2026.
  • Promenada Ney (18e); 24.710 m² – primele două secțiuni se vor deschide în aprilie 2023 și o secțiune câștigată prin concurs se va amenaja în vara lui 2023.
  • Promenada Thionville (19e); 7280 m² – în construcție între 2025 și 2026.
  • Promenada Charonne (20e): sunt planificați 20.470 m² de parc împădurit – în construcție în 2023 și 2024.
  1. Cea mai lungă secțiune pentru promenadă se află între Rue de Charenton până la Avenue de Saint Mandé (1,67 km). Ea face parte dintr-un set de promenade verzi și creează diverse legături între piața Charles Peguy Promenade și Bois de Vincennes. Acest sector a fost amenajat pentru a găzdui o grădină comunitară și un traseu natural cu lungimea de 200 m. Valoarea diversității biologice a fost pusă în valoare în trei stații, în funcție de caracterul local existent: luncă, crâng (cu arbori tineri) și habitat forestier. Datorită semnalizării sale, traseul oferă posibilitatea de a descoperi plantele și animalele caracteristice acestor habitate. Grădina este compusă din două parcele unde se organizează în special acțiuni cu rol educativ. Mobilierul (platformă, bancă, masă, etc.) a fost realizat în cadrul atelierelor organizate. Aproximativ 170 de specii de plante și 70 de specii de animale au fost observate pe această secțiune, găzduind cea mai mare biodiversitate din tot ansamblul de culoare.
  2. Tronsonul Rungis. Un alt tronson amenajat reprezintă de această dată inițiativa municipalității de a organiza un concurs de soluții, câștigat de Urbanescence, Maison 13 Solidaire și Sylki. Este un proiect organizat în jurul producției de plante aromatice (verbenă, mentă, melisa, etc.) cu scopul de a prepara infuzii, prelucrate și vândute la fața locului. Proiectul intenționează, de asemenea, să cultive hamei și promovează puternic biodiversitatea existentă. Sit-ul, pus la dispoziția publicului, va permite desfășurarea de ateliere, în special cu copii, urmând a fi instalate mai multe paturi de legume în acest scop. Porțiunea amenajată este situată lângă Rue de Madeleine Bres și are suprafața de 1.400 m². Spațiul este deschis și beneficiază de însorire foare bună precum și de acces facil. Sunt autorizate activități precum grădinăritul, cu precizarea că se va efectua un control pe sezon în ceea ce privește calitate solului și gradul de poluare a acestuia. Același lucru se aplică și în privința pomilor fructiferi și a culturilor ornamentale și de flori tăiate.

Petite Ceinture – Tronçon Rungis (13ᵉ) | Parisculteurs Saison 3 | Appels à projets | Parisculteurs / Appel à Projets

  1. Evenimente

Un alt exemplu reprezentativ îl constituie organizarea de evenimente sezoniere pe șinele Petite Ceinture înainte și în timpul pandemiei. În timp ce majoritatea piețelor pariziene de Crăciun au fost anulate, de-a lungul șinelor de cale ferată au apărut piețe cu tematici diferite, precum amenajarea a 25 de standuri ale expozanților locali pentru înțelegerea culturii japoneze, produse de modă, decor, frumusețe sau literatură. Pe anumite sectoare a fost organizat târgul de crăciun Afro sau piața vegană cu scopul de a sprijini micile afaceri artizanale locale. Aceste evenimente de mare succes au avut un impact pozitiv în consolidarea caracterului local și social, fiind amenajate în total 3 piețe destinate comunităților din imediata apropiere.

Mai multe informații referitoare la celelalte sectoare amenajate pot fi găsite accesând:

https://www.paris.fr/pages/la-petite-ceinture-et-ses-promenades-ecologiques-7855#12e-de-la-rue-de-charenton-a-l-avenue-de-saint-mande-1-67-km

https://petiteceinture.org/acceder-a-la-petite-ceinture/

https://vivreparis.fr/paris-3-marches-de-noel-de-300m2-sinstallent/

https://parissecret.com/un-gigantesque-marche-de-noel-japonais-sinstalle-sur-les-rails-de-la-petite-ceinture/