Piața Aurarilor - Piațete și parcuri de buzunar

Sâmbătă, 13 august octombrie 2022,  începând cu orele 18:00 am fost găzduiți de festivalul “Flori pe scări”. La această întâlnire au participat membrii ai societății civile și arhitecți alături de invitații noștri:

Ana-Maria Horhat, arhitect peisagist, unul dintre cei mai apreciați profesioniști în domeniul landscaping-ului din România, doctor în „Landscape and Environment“ la Universitatea Sapienza din Roma, cu o teză despre dialectica dintre artă și natură, grădină și peisaj: „The new natural garden. Small scale hybridizations”;

Anda Cornăcel, antreprenor local, organizator al festivalului Flori pe scări;

Monika Tompos, curator independent de artă și președintele Asociației Develop, organizatoarea festivalului Street Delivery Sibiu și inițiatoarea proiectului Grădina urbană din Sibiu prin care trei scuar-uri din Sibiu au fost readuse la viață și redate comunității;

Emanuel-Constantin Lazăr, ecolog și manager de proiecte, reprezentant al Primăriei Municipiului Sibiu în calitate de șef al Serviciului strategii, dezvoltare durabilă și marketing;

Maria-Cristina Găvozdea, arhitect-urbanist, coordonator al proiectului FOR SIBIU și moderator al Agorei.

Ultimii ani au adus în lumina reflectoarelor parcurile de buzunar, în special în zonele dens construite, fiindu-le recunoscută valoarea în special pentru persoanele vulnerabile: părinți cu copii mici, copii și vârstnici sau alte persoane cu dificultăți de deplasare. Astfel că multe administrații ale unor orașe cu renume precum Londra, Paris și Atena au creat strategii pentru generarea unui sistem de parcuri de buzunar, rezolvând deseori două probleme spinoase în același timp: terenuri neutilizate care afectează negativ vecinătatea și lipsa contactului cu natura, atât de necesar pentru locuitori. Vă invităm să consultați exemplele de bună practică pe site-ul www.forsibiu.ro.

Parcul Sub Arini nu poate deservi zi de zi toți locuitorii, nici celelalte câteva parcuri mai mici, iar biodiversitatea are nevoie de coridoare și/sau de insule verzi-albastre suficient de dese pentru a asigura habitate. Prea des amenajările existente se adresează doar câtorva categorii de utilizatori, ceilalți fiind excluși. Numeroși locuitori nu au acces la un spațiu verde în care să se simtă bine primiți, inclusiv tinerii.

În cadrul Agorei s-a discutat și despre regulamentul de întreținere a spațiilor verzi pe care Primăria Municipiului Sibiu l-a elaborat și despre programul de preluare în întreținere a spațiilor verzi de către comunitatea locală. A fost apreciat ca fiind un pas important și benefic pentru comunitatea sibiană.

Experiența Asociației Develop cu trei grădini urbane în Sibiu a confirmat necesitatea unui cadru susținut consistent de administrație.

Procesul de consultare publică

Parcurile de buzunar sunt create în general printr-un mix de finanțare publică și privată. De exemplu implementarea se poate face cu fonduri bugetare, iar întreținerea se face de către membrii unei comunități, deseori printr-o platformă online care asigură legătura între municipalitate și comunitate.

De asemenea, evenimentele organizate în cadrul lor pot fi finanțate prin fonduri alocate de către comunitate (prin platforma propriu-zisă) sau prin sponsorizări. Un procent din aceste sume ar trebui să fie asigurate totuși din fondurile locale. Evenimentele la scară mică, precum picnicurile sau alte asemenea pot fi desfășurate la inițiativa unor membrii mai activi ai comunității.

Consultarea publicului dintr-o comunitate se poate face prin realizarea unui chestionar (on-line sau fizic, în toate limbile utilizate curent în comunitate) în perioada de proiectare și cu repetare la 6 luni după deschiderea parcului. Rezultatele informează echipa de proiectare pentru crearea unor experiențe mai bune pentru utilizatori, dar pot servi și altor parcuri viitoare.

Se întâmplă destul de des să intervină lipsa de încredere și scepticismul în rândul comunității, ceea ce poate limita participarea membrilor comunității în procesul de planificare. Posibile soluții sunt:

  • Căutarea membrilor comunității în mod activ, prin telefon direct sau prezentarea la ușă;
  • Colaborarea cu liderii și grupurile de acțiune locale, care pot acționa ca o punte între comunitate și grupul de planificare a parcului. Cooptarea localnicilor în echipă, remunerarea acestora pentru munca lor și sprijinirea în vederea ghidării conversației și informării inițiale.
  • Planificarea unor activități de implicare și sensibilizare care ajută la construirea încrederii în rândul comunității, de exemplu mese rotunde și carduri de comentarii pentru cei care nu se simt confortabil să vorbească în fața unui grup mare de persoane.

Unul dintre cele mai importante aspecte este menținerea unui nivel ridicat de implicare, prin realizarea unor rutine săptămânale/lunare care să includă diverse activități de consolidare a comunității.

Utilizarea redusă a parcului poate surveni din mai multe cauze: lipsa întreținerii, prezența activităților ilicite, schimbarea demografică a cartierului și faptul că vecinii nu știu de existența lui, fiind foarte mic. Pentru a preveni sau combate lipsa utilizării parcului, care poate surveni din diverse motive, sunt încurajate următoarele activități:

  • Organizarea de evenimente comunitare, ateliere, zile de voluntariat și alte evenimente pentru a crește participarea și a transforma parcul într-un spațiu activ.
  • Creșterea prezenței personalului parcului și/sau încurajarea prezenței sporite a poliției locale.
  • Desemnarea unor administratori comunitari care să supravegheze parcul și să raporteze orice problemă poliției și/sau personalului de întreținere.
  • Comunitatea trebuie de asemenea informată, să știe la cine să apeleze sau cum să fie contactată.
  • Transmiterea constantă de mesaje către membrii comunității din imediata vecinătate a parcului de buzunar, că acesta le aparține și sunt invitați să se implice în îngrijirea lui și în menținerea caracterului său plăcut

Piațetele, precum Piața Aurarilor, au un rol similar parcurilor de buzunar: sunt locul de socializare al vecinătății imediate, care oferă măcar umbra unui copac, dacă nu mai mult. Sunt locuri mai intime, ferite de traseele de tranzit. Oferă condiții favorabile de însorire și protecție față de vânturile dominante și locuri numai bune pentru joacă, recreere și dialog.

O strategie de dezvoltare a unui sistem de parcuri de buzunar în Sibiu ar fi extrem de benefică.