Ciudad Jugable, Barcelona, Spania

În unele cartiere din Barcelona, precum Poblenou, Sant Antoni, Dreta de l’Eixample și Esquerra de l’Eixample, primarul Ada Colau a permis experimentarea de noi strategii de intervenție urbană, prin procese participative, care vizează inversarea ierarhiei rutiere, acordând o importanță mai mare pietonilor și plasând „cartierul” în centrul atenției.

Pandemia nu a încetinit aceste inițiative, dimpotrivă, iar interesul cetățenilor pentru acestea a crescut, pe fundalul unor inițiative deja înrădăcinate, precum Las Festes Majors (festivalurile patronale ale raioanelor) sau pe baza tradiției unor deja lungi bătălii politice pentru revendicarea spațiilor comunitare.

Un exemplu în acest sens este piața Sant Miquel, din cartierul Gòtic Sur, în inima orașului, unde, în 1979, Asociația Vecinos del Gòtic a decis să sărbătorească Festa Major din cartier în acest spațiu pentru a-l revendica ca si loc de întâlnire, împotriva voinței de a-l transforma în parcare. Acest eveniment s-a materializat în sfârșit în perioada pandemiei, în noiembrie 2020, odată cu construirea unei piețe noi, rezultat al numeroaselor propuneri prezentate de cetățeni.

Pe lângă creșterea suprafeței destinate spațiilor verzi, reducerea insulei de căldură, adaptarea iluminatului la noile cerințe de economisire a energiei și reproiectarea drumului și a sistemului de parcare pentru a lăsa întregul spațiu liber de mașini, intervenția este mai presus de toate manifestarea unui nou obiectiv important pentru spațiul public din Barcelona, si anume trecerea de la un „oraș cu zone de joacă” la un  “Ciudad Jugable” (oraș jucabil).

Astfel, în Plaça Sant Miquel, zona de joacă nu mai este o zonă limitată a pieței, ci se extinde în tot spațiul, implicând și adulții. Există un flux continuu de oameni pe tot parcursul zilei, fiind un loc de întâlnire în aer liber unde se poate socializa, deosebit de valoros în perioada pandemiei. În același timp, nu mai există tradiționalul castel de lemn cu tobogan, căsuța de joacă pentru fete și poartă de fotbal pentru băieți, ci jocuri fluide, neconvenționale și dinamice, care reușesc să implice băieți și fete, mici și mari, în egală măsură. Redimensionarea orașului pentru a se potrivi copiilor înseamnă regândirea spațiilor în favoarea categoriilor vulnerabile, cu o abordare incluzivă, capabilă să scoată în evidență identitatea fiecăruia.

Sursa: http://www.biennalespaziopubblico.it/2021/01/spazio-pubblico-a-misura-di-bambino-barcellona-la-ciudad-jugable/