Parcurile din Atena, Grecia

Ideea parcurilor de buzunar reprezintă o nouă modalitate de a moderniza spațiul urban. În capitala Greciei, acest concept a fost introdus în multe locații din oraș (nouă parcuri până în 2022), cu costuri zero pentru cetățeni. Crearea acestor spații face parte din programul “Adoptă-ți orașul”, o platformă pentru dezvoltarea parteneriatelor între Municipiul Atena și inițiativele private. Astăzi, peste 100 de entități private, asociații și fundații participă la program, permițând schimbări semnificative în oraș prin donații într-un mod rapid, flexibil și transparent (adoptathens.gr).

Per ansamblu, aceste mici parcuri sunt spații deschise, accesibile publicului, care contribuie la modernizarea zonelor și la restructurarea țesutului urban și social la nivel de cartier și au fost foarte bine primite de cetățeni. Locuitorii din cartierele Kypseli, Kolonos și Pangrati, unde au fost create primele parcuri de buzunar, le-au “adoptat”, acum au grijă și se bucură de ele în fiecare zi. Spațiul public deschis din cartiere a devenit și mai valoros în ultima vreme din cauza restricțiilor de circulație pentru protecția sănătății publice. Parcurile de buzunar oferă culoare și diversitate în zonele intens densificate și îmbunătățesc calitatea vieții din oraș.

Un exemplu reprezentativ îl constituie parcul de buzunar Kypseli, cu alei din beton dezactivat, bănci din lemn reciclat, sisteme fotovoltaice autonome de ultimă generație, inclusiv un panou digital cu informații despre temperatură, umiditate și alți factori de mediu. vegetație plantată dens, grădină verticală. Lângă fiecare plantă există indicatoare care oferă informații utile despre identitatea acesteia, precum și structuri pentru cuiburi de insecte.

Sursa: https://www.greeknewsagenda.gr/topics/culture-society/7486-pocket-parks

Autori text: peisagist Ana Horhat și peisagist Claudia Uglea