Arta în spațiul public

Spațiul public ca spațiu social și politic

 

Pentru mine, spațiul public este spațiul unde, acum 35 de ani, niște oameni au murit ca eu să am acum libertate de expresie. Sunt interest de statement-uri politice și sociale. Eu nu sunt o panseluță care înfrumusețează orașul. Eu sunt un artist-cetățean. Eu chestionez orașul.

Cine are puterea, felul în care trăim, felul în care comunitatea rezistă sub formă de comunitate. Comunitate și comunități. Viitor și viitoruri. Felul în care economicul ocupă spațiile comune, adică câte înghețate încap pe metru pătrat de corso? Orașul pentru mașini, piețe libere, strada ca reclamă, metrul pătrat de oraș înțeles doar ca valoare în euro, smart city înainte de a rezolva ghetto-urile, festival-val-val-val, cultura doar în centru, cartiere-dormitor, de ce muncitorii aduși la muncă nu au un festival gastronomic? De ce în secolul 21 un număr de Vâlcea mai naște încă rasism? etc.

 

4 exemple de intervenții artistice în spații publice:

 

  1. Paradoxul praxisului 1 (Uneori, a face ceva duce la nimic)(1997)

Autor: Francis Alÿs (artist belgian, trăiește în Mexic)

Descriere: Un performance în care artistul împinge un bloc de gheață pe străzile din Mexico City, până când nu mai rămâne nimic. Încălzire globală? Exploatarea muncitorului aflat la baza societății de consum? Societatea de consum căreia îi trebuie cuburi de gheață în cocktail? Absurdul contemporan? Ceva inutil în societate, dar obligatoriu util?

 

  1. Explozie (2012)

Autor: Daniël Knorr (artist român, trăiește în Berlin).

Descriere: În Viena, orașul unde nimic rău nu se întâmplă, unde lumea stă la coadă de cu seară ca să ia un bilet la operă. În Karlsplatz, una din piețele centrale ale orașului, aflată pe ring-ul care delimitează centrul centrului cu Secession, Café Wien și Operă, în centrul middle class-ului aristocrat, artistul instalează o explozie înghețată. Secunda de după explozia obuzului.

 

  1. „În vacanță” (2004)

Autor: Luchezar Boyadjiev (artist bulgar, trăiește în Sofia)

Descriere: Luchezar Boyadjiev fotografiază monumente de bronz din centrele orașelor. Ulterior, șterge în Photoshop generalul, eroul sau împăratul de pe cal. În acest fel, toate monumentele fotografiate devin monumente dedicate calului.

 

  1. Linia galbenă (2022)

Autor: proiect artistic colectiv în cadrul Beta – bienala timișoreană de arhitectură, ediția 2022

Descriere: 22 de kilometri de linie galbenă trasată prin cartierele Timișoarei, cu intervenții și lucrări de artă socială și politică instalate de-a lungul ei. Un tur de forță.