Râul Ljubljanica, Ljubljana, Slovenia

Intervenția a vizat segmentul de râu care traversează zona centrală a orașului Ljubljana, înconjurând dealul castelului, pe o lungime de aproximativ 2km. La începutul secolului XXI, râul își pierduse caracterul de spațiu public reprezentativ, conferit de lucrările de amenajare realizate în anii 1930.

În 2004, Consiliul Local Ljubljana, în parteneriat cu o serie de companii municipale, a demarat o investiție de 20 milioane de euro cu scopul de a redresa situația. Au fost implicate mai multe echipe locale de profesioniști, care au lucrat pe o serie de intervenții punctuale, subordonate unui concept unitar la scara orașului. Scopul investiției a fost de a revitaliza centrul vechi al orașului din punct de vedere economic și al sociabilității, prin creșterea calității spațiilor publice în aer liber și creșterea accesibilității pietonale. Puterea de atracție a centrului istoric avea să combată și tendința negativă de sprawl urban.

Puncte-cheie ale intervenției:

  • Noul Pod al Măcelarilor, exclusiv pietonal, face legătura între piața agro-alimentară din centrul vechi și mijlocul promenadei Petkovše.
  • Pavilionul de pe terasamentul Petkovšek, în imediata apropiere a Podului Măcelarilor, a fost construit ca spațiu public temporar cu scopul de a aduce oamenii mai aproape de luciul apei, conectând astfel nivelul străzii cu râul. A fost prima intervenție spațială cu acest scop pe râul Ljubljanica după cea din 1930.

Râul Cibin ar permite o intervenție similară, poate chiar mai aproape de luciul apei, în puncte cheie de accesibilitate și/sau atractivitate.

  • Podul Grânelor este însoțit de un pavilion similar, de pe care se poate coborî pe un ponton plutitor, pentru contact direct cu apa.
  • Podul Hladnik peste Canalul Gruber conectează ciclo-pietonal Grădina Botanică a Universității Ljubljana și o suburbie a orașului, cu centrul acestuia și un parc, fosta plajă a orașului.

Sursa info: dr. arh. Claudiu Forgaci

Surse foto:  http://www.bba.si/ponudba/pavilion-on-ljubljanica-ljubljana-slovenia.htmlhttps://www.publicspace.org/works/-/project/g072-preureditve-nabrezij-in-mostovi-na-ljubljanici