Mercat Santa Caterina, Barcelona, Spania

Vechea piață Santa Caterina a fost construită în 1848 pe locul unei mănăstiri, fiind prima piață acoperită din Barcelona.

Între 1997 și 2004 a fost remodelată pe baza proiectului arhitecților Enric Miralles și Benedetta Tagliabue, primind astfel acoperișul viu colorat de neconfundat, inspirat din lucrările lui Antoni Gaudi.

Piața ocupă aproape complet o insulă urbană, fiind delimitată de străzi pe 3 laturi, fiecare cu una sau mai multe intrări. Fațada principală și cele laterale au fost restaurate și parțial reconstruite, iar cea posterioară a fost construită în stil contemporan. Intervenția îmbină fericit tradiția cu modernitatea și utilizează materiale tradiționale precum lemn, metal, sticlă și ceramică.

Culoarele dintre standuri și tarabe au trasee variabile, în diferite unghiuri, ceea ce face parcurgerea acestui spațiu mai plăcută, iar orientarea mai ușoară. Intradosul acoperișului este un spectacol în sine, care contribuie suplimentar la orientarea în spațiu.

Pe lângă oferta comercială variată de produse alimentare, piața mai oferă:

  • posibilitatea vizitării vestigiilor mănăstirii, în subsolul pieței, descoperite în timpul șantierului, astăzi parte din Muzeul de Istorie al Barcelonei.
  • posibilitatea de a lua o gustare / prânz / cină;
  • parcare subterană gratuită pentru cumpărători;
  • serviciu de comanda online și de livrare la domiciliu;
  • toalete publice;
  • dulapuri tip vestiar și colectare lucruri pierdute;
  • serviciu de securitate.

Proiectul Miralles-Tagliabue a revitalizat întreaga zonă prin culoare, volum și funcționalitate incluzivă. Este astăzi una dintre principalele atracții turistice ale Barcelonei.

Surse info & foto: www.mercatdesantacaterina_com, www.mirallestagliabue.com – autori: Roland Halbe, Alex Gaultier CC, autor Christine Zenino