
Piețe agroalimentare - Piața Cibin
Marți, 13 iunie 2023, începând cu orele 10:00 a avut loc conferința de presă pentru anunțarea rezultatelor concursului de soluții Regenerarea urbană a zonei Pieței Cibin. Rezultatele concursului pot fi consultate aici , iar raportul juriului internațional este disponbili aici.
Felicităm Primăria Municipiului Sibiu pentru alegerea acestei proceduri de achiziție a serviciilor de proiectare pentru o investiție publică importantă pentru orașul nostru. Acest concurs de soluții a fost organizat de Ordinul Arhitecților din România (OAR), respectând standardele Uniunii Internaționale a Arhitecților (UIA). A fost un concurs internațional la care au participat 20 de echipe de arhitecți și urbaniști din șase țări: România, Spania, Grecia, Polonia, Regatul Unit (Anglia), Canada.
Concursul de soluții este procedura care asigură cele mai bune șanse pentru un rezultat de bună calitate în proiectare și implementare, întrucât:
- tema concursului de soluții este formulată de unul sau o echipă de specialiști în domeniu, cu experiență relevantă în aspectele cele mai relevante în proiectul respectiv, cum ar fi: conservarea patrimoniului, urbanism și/sau proiecte de arhitectură pe subiecte similare, peisagistică etc.;
- echipa care elaborează tema, stabilește și criteriile de jurizare, care sunt anunțate transparent încă din momentul lansării concursului;
- juriul concursului este alcătuit din specialiști în domeniu, inclusiv experți internaționali, alături de reprezentanți ai autorității contractante și ai organizației profesionale locale. Astfel alegerea soluției câștigătoare este delegată de către autoritatea contractantă către un grup de profesioniști a căror experiență este recunoscută în breaslă la nivel național, respectiv internațional. Participarea reprezentanților locali ai autorității contractante și ai organizației profesionale asigura congruenta solutiei castigatoare cu obiectivele autoritatii contractante si cu cerintele temei.
- Scopul concursului de soluții este alegerea soluției, ai cărei autori sunt anonimi până în momentul în care clasamentul lucrărilor a fost definitivat, iar raportul juriului a fost finalizat. Prin contrast, în cazul licitațiilor este aleasă echipa de elaboratori, care urmează să dezvolte o soluție după semnarea contractului de atribuire.
- Contractul de atribuire este parte integrantă din regulamentul concursului, deci transparent pentru toți cei interesați de subiect, și doar câteva detalii pot fi negociate la semnarea acestuia.
- Contractul de atribuire acoperă toate fazele necesare proiectării, inclusiv urmărirea execuției. Acest fapt asigură continuitatea echipei și asumarea responsabilității acesteia pentru întreg procesul de proiectare, având posibilitatea de a controla calitatea implementării, situație compromisă în cazul contractelor de tipul “design and build”, unde constructorul subcontractează proiectantul de cele mai multe ori.
Așa cum obișnuim, ne-am pregătit pentru o întâlnire de tip Agora pentru a discuta despre piețe agroalimentare și modul în care este abordată investiția de la Piața Cibin. Am invitat la acest dialog pe:
- Ioana Leca, administrator public al Primăriei Municipiului Sibiu
- Teodor Ioan Birț, director general al Piețe Sibiu SA
- George, comerciant în Piața Cibin
- Mirona Crăciun, coordonator Departament Concursuri în cadrul Ordinului Arhitecților din România
- Andreea Tănase, consilier profesional al concursului de soluții pentru Piața Cibin
- Ioan Brad, reprezentant al OAR Filiala Sibiu – Vâlcea
- Paul Mureșan, responsabil organizare Piața Volantă Transilvania în cadrul Consiliului Județean
- Andrei Fenyo, arhitect, autor al proiectului Piața Amzei din București
Din păcate, evenimentul a trebuit anulat în lipsa unui spațiu corespunzător de desfășurare. În incinta Pieței Cibin nu s-a identificat nici o soluție în condițiile unei perioade foarte ploioase, iar expoziția cu lucrările participante la concurs nu a fost deschisă publicului, așa cum se obișnuiește, ceea ce este regretabil.
Având în vedere că toate proiectele prezentate în concurs reprezintă un efort voluntar și consistent al comunității profesionale de a răspunde nevoilor și cerințelor autorității contractante, lipsa deschiderii către publicul larg a expoziției cu proiectele participante este o pierdere atât pentru mediul profesional cât și pentru comunitate.
Sperăm ca bunele practici profesionale să fie menținute, iar proiectul câștigător al concursului să fie implementat cu respectarea aprecierilor și recomandărilor juriului.