Liceul de artă Lumit, Kuopio, Finlanda

Status: finalizat 2022

Suprafață: 9.550 mp

Arhitectura: Lukkaroinen Architects

Liceul de artă din Lumit are o nouă clădire în zona centrală a orașului, construită pe baza proiectului câștigător al concursului de soluții din 2017. De remarcat este faptul că tema concursului a solicitat inclusiv o ilustrație pe timp de iarnă, având în vedere durata sezonului rece în Finlanda.

Aproximativ 600 elevi învață muzică, dans și alte arte expresive în noul liceu, unde operează și o componentă a liceului dedicată adulților.

Construcția și amenajarea interioară utilizează materiale naturale (lemn în special), cu texturi și culori natur.

O atenție deosebită este acordată acusticii tuturor spațiilor, de la holuri și coridoare la săli de repetiții și de spectacol. Sunt folosite tratamente fonoabsorbante în spațiile comune la nivelul pardoselilor, plafoanelor, pereților și mobilierului. Instalațiile de ventilare și aer condiționat sunt foarte silențioase. S-au luat măsuri pentru evitarea producerii de curenți de aer care să genereze disconfort.

Relațiile dintre spații sunt deseori fluide, cu posibilitatea compartimentării în funcție de diferite nevoi. Această flexibilitate, precum și transparența dintre spațiile interioare și față de exterior inspiră o atitudine deschisă.

Foto: Aukusti Heinonen

https://lukkaroinen.fi/en/projects/lumit-kuopio-high-school-of-arts/