Bulevardul Garibaldi, Lyon, Franța

Bulevardul Garibaldi, strada cea mai lungă din Lyon, de 3.8 km a fost transformată în două etape, între 2014 și 2019 și își continuă procesul de schimbare pe cel de al treilea tronson.

Puncte-cheie ale proiectului:

  • Ideea proiectului a constat în transformarea bulevardului Garibaldi dintr-o stradă cu un puternic caracter rutier într-o cale de circulație cu mobilitate lentă, în care spațiul este redistribuit între pietoni, bicicliști, transportul public și trei benzi de circulație Nord-Sud, menținându-se totuși funcția inițială – cea de circulație auto.
  • În urma proiectului s-au realizat trotuare confortabile, spații publice reamenajate și amenajări peisagistice pe toată lungimea axelor, mizându-se pe calitatea și abundența vegetației pentru reconfigurarea spațiul public.
  • În primele două tronsoane ale intervenției au fost menținuți pe bulevard 79 de arbori și au fost plantați 247 de noi arbori, iar un număr de 1100 de arbuști au fost introduși în noile amenajări.
  • Pentru confortul și estetica stradală a fost amenajată o promenadă cu plante perene sau anuale, concepută sub forma unor insule verzi, care oferă refugiu biodiversității urbane și reduce insula de căldură urbană.

Procesul de informare și consultare a publicului a însoțit proiectul pe tot parcursul său. Pentru mai multe detalii, vă invităm să vizitați pagina dedicată acestui proces, pe siteul zonei metropolitane Grand Lyon: https://www.grandlyon.com/actions/concertation-rue-garibaldi .

Pagina de publicații informative asupra desfășurării investițiilor publice din cadrul zonei metropolitane Grand Lyon, printre care și modernizarea bulevardului Garibaldi, poate fi consultată aici: https://www.grandlyon.com/pratique/publications-grands-projets

Sursa info: lector dr. geograf-peisagist Claudia Fabian

Surse foto: https://www.lyon-partdieu.com/operations/rue-garibaldi-2/https://actu.fr/auvergne-rhone-alpes/lyon_69123/lyon-la-rue-garibaldi-va-continuer-a-se-transformer-ce-que-l-on-sait-du-projet_51002588.htmlhttps://www.grandlyon.com/actions/lyon-rue-garibaldi.html / https://met.grandlyon.com/fin-de-la-deuxieme-phase-de-travaux-de-la-rue-garibaldi/