Rute culturale locale, Sibiu, Romania
La nivelul județului Sibiu am putut identifica în 2024 un număr de șase trasee tematice și rute culturale locale din care două sunt proiecte naționale. Toate aceste trasee sunt promovate de către Asociația Județeană de Turism Sibiu.
Rutele culturale din județul Sibiu trec atât prin mediul urban cât și cel rural, din nou tematica fiind cea definitorie pentru modul de concepere cât și de implementare:
- Cultura lemnului Săliște – muzeu, traseu pădure, tabără sculpturi. Traseul este administrat de Primăria Săliște și promovat în cadrul programului Anii Drumeției inițiat de către Consiliul Județean Sibiu. Detalii pe https://aniidrumetiei.ro/traseu/traseu-tematic-poiana-soarelui-cultura-lemnului/)
Via Transilvanica – porțiunea ”Terra Saxonum” traversează județul Sibiu prin nordul județului și e parte integrantă din inițiativa Tășuleasa Social de descoperire a României rurale la pas sau cu bicicleta. Informații suplimentare pe https://www.viatransilvanica.com/ro/tinuturi/terra-saxonum/- Porțile Transilvaniei – e un traseu pur turistic propus pentru parcurgerea cu mașina, Mai multe informații găsiți pe www.roturistic.ro
- Ruta patrimoniului material UNESCO în România – descoperiți cele două sate din Colinele Transilvaniei, aflate pe lista monumentelor UNESCO, Biertan și Valea Viilor. Citiți-le istoria pe pagina oficială www.colinele-transilvaniei.ro.
-
Ruta destinațiilor turistice din România premiate (FIJET) cu “Mărul de Aur” Pe acest traseu veți descoperii toate satele Mărginimii Sibiului (Boiţa, Sadu, Râu Sadului, Tălmaciu, Tălmăcel, Răşinari, Poplaca, Gura Râului, Orlat, Fântânele, Sibiel, Vale, Sălişte, Galeş, Tilişca, Rod, Poiana Sibiului şi Jina. ) cu peisajul și oamenii locului specifice fiecărei localități în parte.
6. Poteci tematice Țara Colibelor – Proiectul organizat de Primăria Râu Sadului în colaborare cu Asociația My Transylvania cuprinde trei poteci tematice axate pe specificul local: poteca colibelor, poteca brânzei, poteca fânului https://taracolibelor.ro/oferta-ecoturism/
Exemplul 1 – Rute culturale locale – Cultura lemnului, Poiana Soarelui Săliște
Acest proiect are la bază existența unor obiective vizitabile cu tematica lemnului și prelucrarea acestuia și include vizita la Muzeul Silviculturii din oraș, parcurgerea unui traseu de drumeție spre expoziția de sculptură în lemn din Poiana Soarelui și vizita la schitul Foltea. Cultura lemnului Săliște
Cultura lemnului marchează și descoperă un traseu itinerant și o drumeție tematică pentru tradiția prelucrării lemnului în Săliște și satele aparținătoare, pornind de la prelucrarea lui artizanală și utilitară până la folosirea acestuia în cea mai valoroasă expoziție artistică non figurativă de sculptură în lemn din țară, realizată între anii 1981-1987, în Poiana Soarelui (Șanta Crucii), în Săliște.
Obiectiv de patrimoniu
Parcul de sculptură monumentală pe lemn din Poiana Soarelui. În Poiana Soarelui 68 de sculpturi de mari dimensiuni își așteaptă vizitatorii, în cea mai valoroasă expoziție artistică non figurativă de sculptură în lemn din țară, realizată între anii 1981-1987.
Schitul Foltea. La 3 km pe drumul spre Crinț, se află o bisericuță ridicată în anul 1923 în memoria ostașilor romani căzuți în Primul Război Mondial.
Surse foto Cultura lemnului Saliste
Poza 1-5 – https://www.facebook.com/anii.drumetiei/photos_albums