Park am Gleisdreieck, Berlin, Germania

Creat în 2013 în mijlocul Berlinului într-o zonă rămasă neconstruită în lungul căii ferate, a devenit un loc fierbinte între Friedrichshain-Kreuzberg și Tempelhof-Schöneberg.

Premii

2013 – Premiul Berlinez pentru Arhitectură

2014 – Premiul Special pentru Proiectare Urbană din Germania

2015 – Premiul German pentru Arhitectură Peisagistică

2015 – nominalizat la Premiile Mies Van Der Rohe

Beneficiari: toate categoriile de vârstă, prin oferta de activități specifice diferitelor vârste, dar și intergeneraționale: tenis de masă, petancă…

Activități curente: plimbare cu sau fără patrupede, alergare, patinaj, ciclism, picnic, yoga, fitness (inclusiv cu traineri), volei de nisip, basket, fotbal, explorarea naturii și tehnologiei.

Activități organizate: tururi ghidate educaționale pentru copii (natură, insecte etc.), tururi ghidate pentru adulți (istoria și dezvoltarea parcului, planificarea și proiectarea parcului), ateliere de apicultură, ateliere de ceramică și alte tehnici manuale.

Efort minim, versatilitate maximă

 • Amenajare minimală, cu focus pe menținerea vegetației spontane și a biodiversității într-o proporție cât mai mare.
 • Zone rezervate refacerii naturale a învelișului vegetal, fără intervenția administrației publice sau a altcuiva. Cu excepția arborilor, tot ce crește acolo a apărut spontan.
 • Sistem de gestiune diferențiat pentru optimizarea efortului financiar și a resurselor necesare conform standardelor proiectate: zone de gestiune zero în care accesul publicului nu este permis pentru protejarea biodiversității naturale, la gestiune intensivă pentru zonele intens utilizate și reprezentative, gestiune minimală pentru zonele de utilizare moderată și zone concesionate pentru grădini comunitare.

Locuri de ședere numeroase și diverse

 • Bănci, gradene, posibilitatea de a sta pe iarbă etc.

Deplasări sigure și agreabile

 • Alei principale pavate, cu separarea zonei de circulație pentru pietoni și a pistelor de biciclete, și cărări de pământ/pietriș în rest (shared space).

Biodiversitate și compatibilitate pentru o stare de bine

 • Zone rezervate refacerii naturale a învelișului vegetal, fără intervenția administrației publice sau a altcuiva. Cu excepția arborilor, tot ce crește acolo a apărut spontan
 • Sunt utilizate preponderent materiale naturale, chiar și în zonele cu utilizare intensivă (locuri de joacă sau zone de sport).

Identitatea parcului – identitatea comunității

Comunitatea a fost implicată atât pe parcursul procesului de planificare a amenajării, cât și în prezent, în gestionarea anumitor zone din parc. În decembrie 2014 s-a înființat Consiliul Consultativ al Utilizatorilor, având 10 membri, reprezentanți ai cetățenilor, riveranilor, administrației, alți stakeholderi importanți și companiei care administrează parcurile.

La solicitarea comunității au fost create următoarele zone:

 • Grădina Parfumul de Trandafiri (Rose Scent Garden)
 • Zona de explorare a naturii
 • Grădinile din grădină – proiect pilot de grădini comunitare
 • Terenurile de volei pe nisip (beach volley)

Surse foto și mai multe detalii despre parc:

https://gruen-berlin.de/en/projects/parks/park-am-gleisdreieck/about-the-park

Surse informații și foto: dr. ing. horticol & peisagist Diana Culescu