Grădiniță și creșă, Prangis, Elveția

Status: finalizat 2015

Suprafață: 1320 m2

Proiectant: arh. Pierre-Alain Dupraz

 

Așa cum au declarat autorii, aceasta clădire este concepută ca fiind o mare locuință situată pe un teren în pantă.

Planul în formă de cruce este rezultat din intersectarea celor două volume cu funcțiuni și cu cota de călcare la înălțime diferite, în funcție de așezarea pe teren. În centru rezultă un spațiu de legătură care conține scările, acolo unde copiii din grupe diferite se întâlnesc și interacționează, un loc în care fiecare treaptă poate fi folosită ca băncuță; amploarea, complexitatea și iluminatul zenital fac ca acest spațiu surprinzător să fie cu adevărat inima construcției.

Spațiile interioare au deschideri foarte mari spre exterior, în procesul de proiectare fiind acordată o atenție sporită raportului între spațiile interioare și cele exterioare.

Această construcție este realizată integral din beton aparent la interior și la exterior și datorita aspectului său unitar se pot percepe foarte clar legăturile interioare dintre spații și raportul acestora cu exteriorul, cu lumina care pătrunde atât prin ferestrele ample cât și printr-o serie de luminatoare.

 

Sursa foto și info: https://www10.aeccafe.com/blogs/arch-showcase/2018/01/04/kindergarten-and-creche-in-prangins-switzerland-by-pierre-alain-dupraz/   și   https://www.archdaily.com/775456/kindergarten-and-creche-pierre-alain-dupraz?ad_medium=gallery

Autor foto: Thomas Jantscher, Fernando Guerra, Samuele Evolvi