Grădiniță în Ribnica, Slovenia

Status: finalizat 2014

Suprafață: 4500 m2

Proiectant: ARHI-TURA d.o.o_

 

Este vorba de o grădiniță mare, capacitatea sa fiind de 400 de copii. Scopul urmărit de autori a fost ca jocul arhitectural al volumelor să se îmbine cu joaca copiilor.

Volumetria neobișnuită a construcției se inspiră din situația întâlnită în centrul orașului acolo unde casele cu dimensiune și înălțime diferită se așază una lângă alta formând împreună o rețea de forme neregulate. Astfel fiecare casă este concepută după necesitățile celor care o locuiesc dar în același timp se potrivește și aparține totalității așezării.

Fiecare clasă a grădiniței este privită ca o unitate și optimizată prin orientare și deschideri dar toate împreună creează un tot unitar orientat în jurul a două curți amenajate ca spații de joacă.

La interior se întâlnește o varietate de spații de diferite înălțimi, cele servante precum grupurile sanitare și vestiarele fiind mai joase iar sălile de clasă și diferitele zone de joacă și adunare din jurul lor având o înălțime mai mare. Coridorul este conceput ca un loc de adunare și interacțiune pentru copii, nu doar ca un spațiu de trecere. În general, atât varietatea de înălțimi utilizată cât și cea de forme, culori, materiale, texturi și lumini creează un mediu care propune copiilor o gamă variată de experiențe.

 

Sursa foto și info: https://www.archdaily.com.br/br/762364/jardim-de-infancia-em-ribnica-arhi-tura-doo?ad_source=search&ad_medium=projects_tab

Autor foto: Jorg Ceglar