Creșa Iride, Guastalla, Italia

Status: finalizat 2015

Suprafață: 1400m2

Proiectant: arh. Mario Cucinella Architects

 

După cutremurul care a lovit Emilia Romana în 2012 a fost necesară edificarea unui nou centru educativ pentru copii foarte mici și, cu această ocazie, s-a deschis un dialog amplu pe probleme legate de pedagogie, psihologie, arhitectură și antropologie.

Au fost luate în considerare multiple aspecte care au legătură cu buna dezvoltare a copiilor pornind de la forma spațiilor și organizarea acestora și până la totalitatea percepțiilor senzoriale: lumina, culoarea, sunetul și simțul tactil.

Proiectul este compus dintr-o serie de elemente din lemn lamelar astfel urmărind o utilizare de materiale cu redus impact bioclimatic. Se utilizează panouri fotovoltaice, sisteme de recuperare a apei pluviale precum și diverse elemente care, în funcție de condițiile climatice exterioare, se umbresc, se închid sau se deschid astfel favorizând atât ventilarea naturală precum și folosirea energiei solare pentru încălzire.

Între elementele din lemn sunt vitraje ample astfel favorizând o legătură perpetuă între spațiul interior și cel exterior. Amenajarea exterioară este și ea alcătuită din diferite zone astfel încât prin schimbările survenite de-a lungul zilei și de-a lungul anotimpurilor participă activ la educația copiilor.

La interior sunt favorizate finisajele din lemn care, în cadrul acestui spațiu sinuos, au fost comparate de critici cu reprezentarea interiorului balenei din Povestea  lui Pinocchio.

 

Sursa foto și info: https://www.mcarchitects.it/progetti/nido-dinfanzia-la-balena

Autor foto: Moreno Maggi